Rituelen

Dag jongen,

Ik lees enkel de faits-divers uit de krant. Enkele dagen geleden berichtte men over een baviaan die een leeuwenjong gekidnapt had en opvoedde als haar eigen kind. Het geheel deed denken aan de Lion King, dus werd het nieuws.

In de Lion King loopt de baviaan Rafiki ook rond met de kleine Simba. Op een gegeven moment offert hij de leeuwenkoning aan een hogere macht. Het is een gebruik dat bavianen lijken te hebben. Ik heb de scène meermaals uitgevoerd toen jij pasgeboren was. Jouw kleine lijfje in mijn handen, mijn armen gestrekt, je gezicht in de zon. Ik waande me een priester die de kelk met het Heilige Bloed ten hemel richt.

We gaan zelden naar de kerk, maar afgelopen weekend waren we present op een huwelijk. Tussen de spijlen van een stoel keek ook jij naar het ritueel met brood en wijn. Het is mijn favoriete deel. Ik ken de woorden van de eucharistie, de rest murmel ik, maar Neemt en eet hiervan gij allen, behoort tot de beste alinea’s van de hele literatuurgeschiedenis.

We schoven aan voor de hostie, waarvoor jij te klein en ongedoopt bent. Je kreeg een zegening in de vorm van een kruisje op je voorhoofd. Ik was verrukt en jij liet begaan. De rituelen maakten weer zo’n indruk op me dat ik me weinig bewust was van de meeste andere zaken rondom me.

Er was ook Maria Lichtmis. We aten pannenkoeken, al was dat eerder toevallig, maar ik verhief ze graag tot ritueel. Aan tafel discussieerden we over de oorsprong van de lichtmis. Niemand wist het zeker. Maria’s conceptie? Op Wikipedia las ik dat het om de presentatie van onze heer in de tempel ging. De “Prestatie van onze Heer in Maria’s tempel” las ik hardop, om toch bij de conceptie te blijven en een gemakkelijke lach te scoren.

Het is een oud en verloren gegaan joods gebruik, die presentatie in de tempel, maar tegenwoordig beschouwen we ons huis als tempel en behoort de Lion King steeds meer tot ons religieus repertoire.

We maken nieuwe rituelen, hanteren er die eeuwenoud zijn. Soms voeren we rituelen uit zonder dat we er ons bewust van zijn en soms is het de enige houvast. Het zijn kleine momenten die het chaotische leven even in een vorm gieten, momenten die niet veel van ons vergen.

Er is weinig eenvoudiger dan pannenkoeken op een zondag, en als teken van licht en zon brengen ze vreugde.

Wikipedia zegt dat al wie ze eet op deze heilige dag een goed jaar tegemoet zal gaan. Laat ons hopen (wij hopen u, verhoor ons Heer).

liefs,

je papa

5 gedachtes over “Rituelen

    1. Je haalt in je prachtige brieven ook mijn kindertijd terug naar boven,veel herkenbaar vooral de stinkende matten,zalig zij die mogen mee genieten van deze schrijfsels aan je hartediefje,liefs!!x

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s