Identiteit

Dag jongen,

Het lijkt een formule, die aanspreking, niet meer dan een opening tot een brief, maar er zit meer achter. Ik kon je aanspreken met je naam, je rol (zoon), je bijnaam, iets abstracts of gewoon niet. Ik koos voor de biologische oplossing.

De biologie is meetbaar, zichtbaar, datgene wat vast lijkt te staan. Kinderen vallen in het begin helemaal samen met de natuur. Zij zijn de wereld. Er is geen onderscheid. Die splitsing komt later pas en zorgt zo voor de ontwikkeling van een identiteit. Er komt een verschuiving van natuur naar ik.

Jij vertoont ook al tekenen van die wereldverschuiving. Met de iPad in je handjes kom je aangetrippeld. Bumba? Je geest moet gevoed worden. Filmpjes of boeken zijn een vlucht naar een andere wereld. Het losscheuren van onze natuur gebeurt altijd via verhalen.

Dat ik je aanspreek met Dag jongen is in deze genderfluïde tijden geen evidentie. Mensen kunnen, indien ze dat willen, van geslacht veranderen. Van vrouw naar man, visa versa of non-binair. Het lichaam kan dan een transitie ondergaan om beter aan te sluiten bij de identiteit. Aan de geest wordt niet gemorreld. Verhalen lijken onwrikbaar.

Iemand heeft wellicht al onderzocht of er aan de chemie geprutst kan worden. Of de geest zich kan plooien en de identiteit aangepakt wordt in plaats van het lichaam. Hoe simpel zou het zijn om een pil te nemen en je bent iemand anders?

Het zal niet voor morgen zijn. Identiteiten waren nooit belangrijker dan nu. Talloze oorlogen worden gevochten omwille van nationalisme, wij-zij-verhalen of religies, allen gebaseerd op verhalen.

Wanneer ik begin met dag jongen probeer ik geen verhaal te creëeren, ik volg voorlopig je biologie en zal luisteren naar de verhalen die jij binnenkort over jezelf wilt vertellen. Oorlogen moeten we hier niet over voeren.

liefs,

je papa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s