Getijen

Dag jongen,

Het was een eind stappen tot aan de branding. Dit weekend leek er alleen eb te zijn. Een eb kan niet zonder zijn vloed. Zonder die ander houdt zijn bestaan op, maar ik zag het niet. De eb leek eeuwig. Het water had zich teruggetrokken zoals ook wij uit Brussel waren gegaan.

Met haar rok opgetrokken en haar zanderige enkels ontbloot, toonde de zee haar rijkdom in de hoedanigheid van ruïnes: schelpen, verlaten pantsers. Resten van het leven. Het leende zich tot vertraging. Voor een keer echt turen naar de horizon, zoekend naar een schip, een boei, of hopen op het huisje van de wulk.

Ik kan het niet helpen aan Nadine Gordimers Loot te denken bij het zien van zo’n ontbloot strand. In het verhaal is er een aardbeving en trekt de zee zich ongekend diep terug. Half verzonken schatten bieden zich vochtig aan. De getroffen mensen van het dorp vergeten hun zorgen en stormen het strand op, plukken zaken mee die ze eigenlijk niet nodig hebben, gewoon omdat het kan, omdat ze voor één keer geopenbaard worden. Er ligt zoveel dat ze zelfs zichzelf vergeten. Dan komt ze terug, de zee, krachtiger dan ooit, en verzwelgt alle plunderaars.

De zee geeft en de zee neemt. Het is haar tempo. Dat is wellicht waarom ik meer van bergen hou. De zee vraagt om controle, discipline. Bergen zijn vergeeflijker, gelatener. Bij het beklimmen of afdalen bepaal ik het tempo zelf.

Men zegt dat we in tijden van overvloed leven, maar juister is de term overeb, een gigantische eb, waarbij alles voor het grijpen ligt. Winkels voorzien ons van voedsel, youtube van filmpjes en het zijn wij die de maat moeten houden. Want ooit komt de golf, de tsunami die alles verwoest.

De volgende keer dat je huilt, schreeuwt om meer, nog meer bumba, zal ik denken aan de zee en haar ritme, en zal ik je proberen te beschermen tegen de vloed.

liefs,

je papa

Een gedachte over “Getijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s