Littekens

Dag jongen,

Op je Nona’s verjaardagsfeestje beklommen we de Tris.

Littekens in het Limburgs landschap worden ze genoemd, die mijnterrils. Afval is het, als je het nuchter bekijkt. Bergen van steenpuin waar een boom op groeit, en schapen grazen en kinderen dollen en een koppel, soms, achter een donkere struik naar de sterren ligt te loeren.

Voor mij blijft die berg gelinkt aan mijn vader. Met noeste arbeid, kameraadschap en hard gevloek heeft hij hem helpen bouwen. Elke dag opnieuw tamelijk wit die grond in gaan om er aan het einde van de dag zwart weer uit te kruipen. Zou hij ooit achterom gekeken hebben? Zijn blik te vermoeid om het zwellen te kunnen zien. Zou hij trots geweest zijn op zijn onmerkbaar groeiende berg?

Een enkele keer kwam hij thuis met een fossiel dat hij had uitgekapt, een varen, of iets wat erop leek, die hij had bevrijd na miljoenen jaren gevangenschap. Twee keer bracht hij een magneet, recht uit de aarde geschept en gefreesd tot een aantrekkelijk blokje zwart. Zulke zaken verwonderde hem, toevallige verrassingen, niet de steenkool waarvoor hij had geleden.

Een vriendin gaf me ooit een lavasteen, niet groter dan een kiezel, waarvan ze zei dat dit het schrijven was. Een gekristalliseerde restant van wat ooit vloeibare, verborgen materie was. Recht uit de kern. Ik vond dat treffend. Sinds die tijd bewaar ik hem in mijn broekzak, als herinnering aan haar en aan het boek dat ik moet maken.

Die lavasteen heeft nu gezelschap. Even klein en zwart, maar blinkend van potentieel. Gevormd door druk en alles wat ooit levend was, wachtend op ontbranding. Hij staat voor het werk dat nog moet gebeuren, maar tot die tijd breng ik brieven voor je mee.

lavasteen en steenkool (rechts)

liefs,

Je papa

Een gedachte over “Littekens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s