Voornemen

Dag jongen,

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Dat hoort zo en ik ben iemand die het liefst van al met de massa meeloopt. Jij werd meegesleurd in één van die voornemens, omwille van je leeftijd en omwille van de impact ervan op mijn leven: geen nachtvoedingen meer.

Alle begin is moeilijk. Schreeuwen, krijsen, protest, met je pyamavoetjes omhoog klimmen langs mijn borsthaar, tut gooien, tut eisen, gezicht wegduwen. De hele mikmak. Anderhalf uur lang was ik geduldig, liefhebbend, communicatief en begrijpend. Het haalde niets uit. Dan, ineens, is er de uitbarsting. GENOEG!

Even werd alles erger, maar evengoed bedaarde de situatie ook. Jij lachte, ik knuffelde, en je kroop onder de deken alsof je niets liever deed. Jij lag in bed, ik lag in bed. Jij was stil, net als ik.

Is het typisch aan een ouder die te vroeg met de dood werd geconfronteerd dat het één van de eerste gedachten is? Zou hij nog leven? Moet ik gaan controleren? Misschien was ik te streng, misschien kon zijn kleine hartje het niet aan, misschien is hij nu stil omdat hij dood is, omdat dat mijn straf zou zijn.

Image result for greta thunberg"

Andere generaties weten het natuurlijk al lang. Een kind dat moeilijk slaapt, die moet je gewoon een, twee, drie nachten laten door huilen. Dan stopt het vanzelf. Negeren.

Ons appartement is te klein, de muren te dun, maar zelfs dan nog zou ik het niet overwegen, omdat het niet strookt met waarin ik geloof: dat verlangens kostbaar zijn en gehoord moeten worden. Datgene wat je verlangt negeren, dat is funest. Het moet niet opgelost worden, maar wel erkend.

Ik dacht aan Greta Thunberg en hoe de meerderheid van de politici haar negeren. Net als bij een huilende baby denken ze dat het wel over zal gaan, als ze maar een paar nachtjes doorzetten. Het is een clash van generaties. De methodes van weleer werken niet meer. Alles moet anders. Verlangens hebben een oorzaak. De planeet gaat eraan.

Hoe we de opwarming moeten oplossen, weet ik niet, maar je verlangen naar melk kan simpelweg opgelost worden door overdag meer te eten en drinken. Zo redden we misschien niet de planeet, maar wel een beetje onszelf.

Slaap lekker,

Je papa.

2 gedachtes over “Voornemen

  1. Hoi hoi Dennis,de brieven aan je hartediefje,wat een juweeltjes!!je leest de bezorgdheid maar vooral de liefde voor je kleine ventje, chapeau!!met de genen v zijn familie en jullie zal hij een zorgzame en liefdevolle jongen worden en de brieven zullen voor hem een peulschil zijn om te lezen😉ik heb ze 2x gelezen😊
    Allerbeste wensen voor 2020,doe zo verder!!!👍
    Ingrid.😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s