Cocon

Dag jongen,

Er zijn vlinders met een hekel aan nagellakverwijderaar.

Daaraan moet ik tegenwoordig vaak denken.

Het betreft geen ijdeltuiten of onverzorgden die de lak liever door de tijd laten verbleken, verbrokkelen, verschilferen. Een schone nagel is hier van geen belang.

Image result for old nail polish

Het gaat om een bewustzijn.

De laatste tijd hoor ik het steeds vaker. Mensen zeggen me te wachten. Doe dit niet, geef niet dat. Je zoon is zich er toch niet van bewust.

Het wordt iets economisch.

Het heeft geen zin om veel geld te spenderen aan speelgoed of uitjes. Het is verspilde moeite, want je zal het je toch niet meer herinneren. Dat doen we pas vanaf een jaar of vier, vijf, wanneer de taal zich deftig heeft gezet.

Dus denk ik vaak aan die vlinders, wars van aceton, maar waarom?

Net voor een vlinder vlinder is, is hij vloeibaar. In zijn cocon wordt alles moes. Pootjes, huid, haren, ogen, hersenen, de mond. Zodra ze zich in een cocon wentelt, verandert een rups in slijm. Ze is niet langer rups. Dat slijm krijgt op zijn beurt een nieuwe vorm: vleugels, voelsprieten, langere poten, een slank en stevig lijf. De rups wordt een vlinder.

Lang, heel lang geleden probeerden wetenschappers iets. Ze lieten rupsen aceton -het basisingrediënt van nagellakverwijderaar- ruiken en tegelijk deelden ze elektrische schokjes uit. Keer op keer. Die elektriciteit deed geen deugd en het leek de rupsen niet onlogisch dat dit werd veroorzaakt door die onnatuurlijke geur, want ze kwamen zij aan zij.

Image result for cocon

Gevolg: rupsen meden aceton.

Het vreemde was dat vlinders uit diezelfde rupsen nog steeds dezelfde vermijdende reacties hadden op dat sterkruikende goedje. Al waren de beestjes tussen rups en vlinder in helemaal moes geweest. Geen enkel deel van voor de metamorfose was nog gelijk. Geen enkel deel, maar wel de herinnering.

Er zijn dus vlinders met een hekel aan nagellakverwijderaar. En jij hebt geen cocon. De metamorfose in jou is minder groot, maar toch vraag ik me steeds vaker af wat er blijven hangen zal.

liefs,

je papa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s