Lijnen

Dag jongen,

Het was tijd hoog tijd voor creatie. Iets in mij zei dat je nog dicht bij een oerkracht zat en wat was dat dan? Wat komt daaruit voort? Een soort big bang? Iets goddelijks? Ik gaf je een blad papier -zo groot dat je erop kon zitten, maar toch nog ruimte genoeg had om te tekenen- en twee krijtjes (blauw en paars), meer was er niet nodig.

Op de crèche verzorgen de begeleidsters je knutselwerkjes. Bij Valentijn krijgen we een hartje, op Vaderdag een herbruikte jampot waarop geschreven staat dat ik de beste ben. Allen beschilderd met een dikke borstel en in primaire kleuren. Hij heeft goed geverfd, zeggen ze dan. Het is jouw werk, zogezegd. Zouden er ouders rondlopen die dat geloven?

Het bleek niet moeilijk, dat tekenen. Eens je het krijt geproefd en bestudeerd had, wist je quasi automatisch waarvoor het diende. Vlam, een lijn van rechts naar links, lichtjes gekromd door de omtrekcirkel van je armlengte. Je eerste lijn op papier. Strak en gedecideerd. Alsof je een grens maakte, een vlak in tweeën spleet.

Elke creatie ontstaat uit het scheiden. Zoals God begon met het scheiden van licht en donker, water en hemel, droog en nat, zo begint al het nieuwe met een splitsing. Nadat je mama en ik twee cellen hadden laten samensmelten, begonnen ze te delen. Ook jij bent het product van een splitsing.

Paardenhoofden, grot van Chauvet

Ik hou van grotschilderingen. Omdat ik zelf al eens probeer te tekenen, weet ik hoe moeilijk het is om het zichtbare om te zetten naar een lijn. Dat die vroege mensen zulke pareltjes konden fabriceren, heeft me lang verbaasd. Nu begrijp ik dat hun verbondenheid met de natuur aan de basis ligt van hun kunst.

Zo maakten jongere grotbewoners via hun tekeningen zichzelf kenbaar. Met hun hand tegen een rotswand bliezen ze er roet, kalk of omber over en kregen zo een stencil van hun eigen lichaam. Hun aanwezigheid werd omlijnd en bewaard. Ze bestonden.

In de replica van Chauvets grot zag ik paardenhoofden voorzien van de subtielste welvingen. Details die het oog niet onmiddellijk kan zien, maar die je moet voelen, huid tegen huid. Details die enkel door warmte worden doorgegeven. Die prehistorische tekenaar moet dat hoofd duizenden keren hebben gestreeld, liefgehad, beteugeld en bestudeerd alvorens hij het op de grotwand kalkte.

Er is één constante: een lijn isoleert, begrenst, omvat en verdeelt. Ze vertegenwoordigt het tastbare.

Baudoin

Toen ik op de kunstacademie zat, zei de leerkracht waarnemingstekenen me dat ik tekende zoals een schilder. Waar de meesten hun beeld opbouwden vanuit de lijn en die verder uitwerkten, vertrok ik vanuit het licht. Door het licht van het donker te scheiden, krijg je ook vlakken en vormen, maar ze zijn minder definitief. Wanneer het licht verandert, verandert de vorm mee. Het afgewerkte beeld zal altijd wat onscherp blijven. Toen wist ik niet wat de meester bedoelde, nu wel.

Ik ben een kijker en geen voeler, een observator en geen belever. Ik ben de wereld nooit frontaal aangegaan, maar altijd vanop de zijlijn.

Jouw lijnen zijn open, een horizon in de verte, ongedefinieerd, onvast en weids. Het krijt maakt ze korrelig en kwetsbaar, levendig, zoals de verfstreken van één van mijn favoriete kunstenaars: Edmond Baudoin. Hij weet als geen ander de sensualiteit van het leven in één lijn te vatten. Je ziet onmiddellijk dat ook hij de liefde omarmd heeft.

Betast de wereld. Ga de confrontatie aan. Observeer en ga in contact. Sta aan de zijlijn, maar duik er ook midden in. Het tekenen schept geen wereld, ze vertelt erover.

Velen zouden naar jouw lijnen kijken en niets bijzonder zien, maar ze zeggen zoveel.

Liefs,

Je papa

2 gedachtes over “Lijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s