Bach

Dag jongen,

Een man met pak en das kwam naar me toe gestapt. Hij weest naar jou in je buggy en zei: ‘Je laat hem toch Bach horen? Het is hoog tijd voor Bach.’ Ik antwoordde bevestigend en deed alsof dat de meest normale gang van zaken was. Toevallig had ik je de dag ervoor naar Wohltemperierte Klavier op Spotify laten luisteren. Ik loog niet.

Bach

Er zijn studies die zeggen dat klassieke muziek goed is voor een babybrein. Sommigen maken ervan dat klassieke muziek op jonge leeftijd zorgt voor een hoge(re) intelligentie. Mijn grootvader hechtte belang aan grote, sterke handen en een onbreekbare rug, maar de maatschappij vandaag houdt meer van het verstandelijk vermogen.

Toen iemand het voor de eerste keer over jouw intelligentie had, was je drie maanden oud. We waren in het ziekenhuis voor je huid. Een Duitse professor-dokter bekeek je, riep haar assistent erbij. Ze zei dat je eczeem had en sprak over lijnen onder je ogen die op een grote intelligentie zouden wijzen. Meestal, corrigeerde ze. (Dokters geven zelden garanties.) Je mama en ik wisten niet over welke lijnen ze het had, maar we waren verrukt. Je had dan wel een huidaandoening, maar je zou ook een bolleboos worden!

Intelligentie wordt in de babywereld steeds meer gebruikt om bepaalde gebreken of moeilijkheden te vergoelijken, valt me de laatste tijd op.

Slecht slapen wijst op een hoge intelligentie.
Driftbuien wijzen op een hoge intelligentie.
Een grote hoofdomtrek wijst op een hoge intelligentie.
Een snelle gewichtstoename wijst op een hoge intelligentie.
Asociaal gedrag wijst op een hoge intelligentie.
Veel brabbelen wijst op een hoge intelligentie.
Kieskeurig eten wijst op een hoge intelligentie.

Mijn grootvader zou het verschrikkelijk gevonden hebben. Misschien spraken ze in zijn tijd van een vergrote werkijver. Misschien maken we in de toekomst de slingerbeweging terug naar zijn kant.Toch laat ik me tijdens moeilijke momenten graag door opkrikken door de sussende belofte van een slim kind.

Je grootvader in het eerste studiejaar.

Vrees niet. Het omgekeerde lijkt niet erg te zijn. Stel dat je qua intelligentie onderaan de curve zit, verschuift het geheel zich naar uitspraken als ‘Als hij maar gelukkig is’. Intelligentie en geluk zijn niet met elkaar verbonden, zo lijkt het.

Steeds vaker maak ik me de bedenking dat ik niet hoop dat je een bovengemiddeld IQ hebt. Zelf voelde ik me nooit slim genoeg. Mainstream denken is zoveel gemakkelijker, het opent zoveel meer deuren. Afwijken van de norm heeft altijd voor problemen gezorgd. Intelligentie is daar geen uitzondering op.

Voorlopig zijn er nog geen leuzen die de belofte van een doodnormaal kind bieden. Of ik ze zou volgen, weet ik niet. Die vraag zal zich wellicht ook nooit stellen.

Het Wohltemperierte Klavier van Bach wordt aangehaald door Coetzee als één van zijn vroegste herinneringen van absolute schoonheid. Ik wilde even mee in die beleving stappen en daarom had ik het die dag opgezet. Het is een vrolijke en schijnbaar eenvoudige riedel. Het bracht je aan het lachen, alsof de noten niet de pianotoetsen kietelden, maar jou.

Waar het werkelijk om draait, zo stelde ooit een schrijver, is niet om de beste, slimste, hardstwerkende of de grootste te zijn, maar de beste versie van jezelf. Of daarvoor Mozart, Bach of de Red Hot Chili Peppers het meest geschikt zijn, weet ik niet. Het is waarschijnlijk maatwerk.

Nee, geen nood. Het gaat gewoon vanzelf.

Liefs,

Je papa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s